AAA
Algemeen en contact

Mantelzorg is een term waar weinig mensen zich in herkennen. Toch kent Nederland bijna 
3 miljoen mantelzorgers! Zorgt u meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden voor uw partner, kind, familielid of vriend? Dan bent u een van hen.
 

Wat verstaan we precies onder mantelzorg?

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, buur, vriend of kennis. Een voorbeeld is een zoon die zorgt voor zijn dementerende vader, een moeder die veel extra taken heeft in verband met een gehandicapt kind of iemand die zorgt voor zijn/haar partner die een beroerte heeft gehad. Mantelzorg kent veel verschillende vormen.
 

Verschil mantelzorg en vrijwilligerszorg

Mantelzorg en vrijwilligerszorg worden vaak door elkaar gehaald. Toch zijn het verschillende dingen:

  • Mantelzorg overkomt je

    Mantelzorgers kiezen er niet voor om te gaan zorgen: het overkomt hen, omdat ze een emotionele band hebben met degene die zorg nodig heeft. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag, kunnen hier niet zomaar mee stoppen en verrichten soms verpleegkundige handelingen.

  • Voor vrijwilligerszorg kies je

    Vrijwilligers kiezen ervoor om te zorgen. Als zij met het vrijwilligerswerk starten, is er (nog) geen emotionele band. Zij verlenen hun zorg voor een beperkt aantal uren en kunnen hier op eigen initiatief mee stoppen. Zorgvrijwilligers werken in georganiseerd verband en verrichten nooit verpleegkundige handelingen.


Ondersteuning voor mantelzorgers

Veel mantelzorgers helpen met veel liefde hun naaste, maar het kan ook zwaar zijn. Hulp is vaak intensief en heeft een grote invloed op het eigen leven. Als mantelzorger staat u er niet alleen voor. Het steunpunt mantelzorg is aangesloten bij Mezzo, de landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste. Kijk eens wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van:


Contact

Wij willen graag met u in contact komen. Alleen samen met u kunnen we de ondersteuning zo optimaal mogelijk maken. Bent u zelf mantelzorger of kent u mantelzorgers, aarzel niet en neem contact met ons op.
E-mail: mantelzorg@perspectiefzutphen.nl
Telefoonnummer: 0575 - 596 296