AAA
Mantelzorg Ondersteuning en respijt

U zorgt voor iemand in uw omgeving en dit doet u waarschijnlijk met veel liefde. Maar het kan ook zwaar zijn, want de hulp is vaak intensief en heeft een grote invloed op het eigen leven. Voor ondersteuning van u als mantelzorger kunt u terecht bij ons.
 

Voor wie is mantelzorgondersteuning?

Mantelzorgondersteuning is er voor alle inwoners van de gemeente Zutphen die zorgen voor een familielid, vriend of buurtgenoot met een ziekte of handicap.
 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Het sociaal wijkteam is er voor de directe ondersteuning en begeleiding van mantelzorgers en hun omgeving. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van diensten en activiteiten van de Vrijwilligerscentrale.

  • Informatie en advies
    over allerlei regelingen zoals het mantelzorgcompliment, aanpassen van uw woning, indicaties voor thuiszorg etc.
  • Respijtzorg
    respijtzorg biedt mantelzorgers de mogelijkheid hun zorgtaken even helemaal aan een ander over te laten. De bedoeling is dat de mantelzorger even vrijaf van de zorg heeft. De zorg kan overgenomen worden door een beroepskracht of vrijwilliger. Het is via de Vrijwilligerscentrale mogelijk getrainde vrijwilligers van de Bezoek- en OndersteuningsService (lees hier meer over de 'BOS') in te schakelen. Zij nemen tijdelijk de zorgtaken over. Ook andere organisaties bieden vormen van respijtzorg. Denk hierbij aan bv. de VIT die ondersteuning biedt aan mantelzorgers en organisaties die aanvullende of vervangende mantelzorg leveren. Of Stichting Handen in Huis die 24-uurs vervanging biedt van de vaste mantelzrogers van thuisverblijvende zorgbehoevenden. U vindt meer informatie over deze en andere relevante organisaties in de links rechts van deze pagina.
  • Mantelzorgbijeenkomsten
    bijeenkomsten met thema's, mogelijkheid tot ontmoeting en leuke activiteiten


Overbelast?

Het is bekend dat het verlenen van mantelzorg op den duur kan leiden tot overbelasting. Op de pagina 'overbelasting mantelzorgers'  kunt u meer lezen hierover en zelf toetsen of u teveel hooi op uw vork neemt.

 

Contact

Wij willen graag met u in contact komen. Alleen samen met u kunnen we de ondersteuning zo optimaal mogelijk maken. Bent u zelf mantelzorger of kent u mantelzorgers, aarzel niet en neem contact met ons op.

E-mail: mantelzorg@perspectiefzutphen.nl
Telefoonnummer: 0575 - 596 296