Espresso Zonder Machine: Dit Is Niet Wat Je Denkt

Espresso Maken Zonder Machine French Press Espresso + Andere Methoden

Espresso Maken Zonder Machine French Press Espresso  Andere Methoden
Inhoud Tonen

Een shot (of twee) espresso is een ongelooflijke luxe, vooral voor liefhebbers van goede koffie. Espresso-shots worden meestal genoten met een high-end espressomachine of in een plaatselijke coffeeshop.

Maar wat als u geen tijd of geld heeft voor deze opties? Je kunt koffie in espressostijl maken met een beetje fantasie en een handmatige espressomachine die je waarschijnlijk in de buurt hebt. Hier zijn 4 manieren om espresso te maken zonder een machine.

Espressokoffie Definiëren

Verrassend genoeg is er, ondanks de prevalentie in coffeeshops over de hele wereld, geen vaste definitie voor een espresso. In feite is het bijna gemakkelijker om experts het eens te laten worden over wat espresso niet is . Er zijn echter enkele basisrichtlijnen waar iedereen het over eens kan zijn.

Espresso is een sterk geconcentreerde koffiedrank die uitsluitend bestaat uit koffie en water . Espresso wordt vaak gemaakt met behulp van een machine die zeer hoge druk uitoefent om heet water door een dicht opeengepakte mand met fijngemalen koffie te duwen. Dit duurt slechts enkele seconden.

De resulterende drank heeft een schuimige oppervlaktelaag die bekend staat als de crema en die moeilijk te bereiken is met alternatieve brouwmethoden.

Wat varieert tussen machines, barista’s en definities zijn de details, zoals de precieze druk, watertemperatuur en grammen koffie. De meesten zijn het erover eens dat een minimale druk van 9 bar (130 psi) vereist is voor het zetten van espresso, een kracht die een gespecialiseerde machine vereist.

Hoewel er verschillen zijn in de hoeveelheden, heeft espresso een kenmerkende smaak die te danken is aan een hoge koffie-waterverhouding. Scott Rao (2), de auteur van The Professional Baristas Handbook en andere werken over koffie, deelt dit mee:

Dit is duidelijk een kopje echte espresso

Het is gewoon de verhouding tussen het drankgewicht van de espresso en de droge koffie die wordt gebruikt om de opname te maken. Als een barista bijvoorbeeld een shot van 36 g haalt uit 18 g grond, is de verhouding 2:1.

Heb het? Dus als je in korte tijd een beetje heet water door veel koffie kunt forceren, kun je iets maken dat behoorlijk dicht bij espresso komt. Zonder verder oponthoud zijn hier een paar eenvoudige hacks die je kunt gebruiken om (bijna) espresso te krijgen.

Espresso Maken Met De Franse Pers

Dubbel brouwen met je french press levert je bijna een espresso op.

Als je alleen maar een Franse pers hebt, maar je snakt naar koffie op basis van espresso, dan heb je wat wij noemen een groot probleem . De Franse pers is een onderdompelingsmethode voor het zetten van koffie en geeft niet genoeg druk om een espresso te maken . Maar hier is een truc om bijna espresso te maken met je french presse

Je kunt espresso-smakende koffie maken met een french press als je de volgende kleine truc gebruikt: dubbel zetten.

Wat Heb Je Echt Nodig:

  • Franse pers koffiezetapparaat
  • Espressobonen of andere donkergebrande koffiebonen
  • Maalmolen

Stappen Om Het Te Maken:

  1. Voor het brouwen van de Franse pers, maal je bonen tot een grof poeder.
  2. Zet uw koffie met uw french press zoals u dat gewend bent.
  3. Filter je koffie door een zeef of filter in een jerrycan of kan
  4. Nadat je dit hebt gedaan, kun je beginnen met het zetten van nog een french press koffie. In plaats van water kunt u echter de koffie gebruiken die zojuist is gezet. Dit is dubbel brouwen.

Verwacht geen crema, maar je krijgt wel een supersterke, espresso smakende koffie. Schuim of stoom nu uw melk op en maak een latte, cappuccino enz. Als u niet zeker weet hoe u een brouwsel van de Franse pers moet maken, vindt u hier een gids.

Espresso Maken Met Een Moka Pot / Kookplaat

Hoewel het geen espresso maakt, wordt de Moka-pot gewoonlijk een espressomachine met een kookplaat genoemd. In een espressomachine wordt water onder hoge druk door het koffiedik geperst, met als resultaat de koffie die we allemaal kennen.

De resulterende drank wordt gemaakt op de kookplaat en heeft een rijke smaak.

Een Moka-pot is echter een goedkope en eenvoudige manier om thuis espresso-achtige koffie te maken. De grootste zorg met een Moka-pot is overextractie en verbrande koffie, maar beide problemen kunnen worden vermeden met een beetje zorg en oefening.

Hoe het te laten gebeuren

  1. Maal de bonen tot een fijne espressomaling.
  2. De onderste kamer van de Moka Pot moet worden gevuld met koud, gefilterd water.
  3. Vul de filtermand met de gemalen bonen en monteer de Moka-pot door de filtermand in de met water gevulde onderste kamer te plaatsen en de bovenste kamer vast te schroeven.
  4. Plaats de Moka-pot op een warmtebron (kookplaat, kookplaat, zelfs een open vuur als je kampeert) en wacht tot het water in de onderste kamer kookt.
  5. Wacht op het karakteristieke gorgelende geluid dat je laat weten dat de bovenste kamer nu vol heerlijke koffie zit. Haal de Moka pot van het vuur en giet de inhoud meteen in een mok.

Hier is een gedetailleerde handleiding over het gebruik van de espressomachine op de kookplaat.

Espresso Zetten Met Een Aerobie AeroPress

AeroPress werkt op dezelfde manier als een espressomachine. Het gebruikt druk om de beste smaak uit je koffiebonen te halen. In tegenstelling tot een espressomachine is de AeroPress echter goedkoop, lichtgewicht, draagbaar en heeft hij geen elektriciteit nodig. Het heeft snel een aanhang ontwikkeld onder backpackers en RVers. Het maakt geweldige koffie, maar je kunt geen espresso maken met een AeroPress op de gebruikelijke manier. Nee nee nee. Je moet creatief zijn en een beetje spierkracht gebruiken.

PRO TIP: De eerste stap naar een geweldige espresso is een kwaliteitsmolen, en maalschijven met maalschijven zijn veel beter dan hun tegenhangers met messen. Hoewel ze duurder zijn, zijn er veel betaalbare opties.

Stappen Om Het Te Maken:

  1. Voeg zoals gewoonlijk een koffiefilter toe aan uw AeroPress
  2. Maal koffiebonen tot een fijne maling
  3. Voeg het koffiedik toe aan de stamper.
  4. Voeg nog een koffiefilter toe om het aangedrukte koffiedik te vullen
  5. Voeg heet water toe en druk!

Het maken van AeroPress-espresso vereist een eigen artikel; lees deze walkthrough als je dit eens wilt proberen: hoe maak je Aeropress espresso:

Dit kan op twee verschillende manieren. Methode 1, behandeld in de bovenstaande link, gebruikt 2x filters. Optie 2 vereist een add-on-gadget, maar is zeker de moeite waard. Zie het hier in actie:

En onthoud dat je je espresso goed moet aanstampen om dit te laten werken. Hier is een gids over het aanstampen van espresso.

Hoe maak je espresso met een hand-espressogadget?

Hand-espressomachines zijn eenvoudige, lichtgewicht units die bestaan uit een pod om koffiebonen te malen en een arm gevuld met heet water. Door met de arm te pompen, ontstaat de druk die nodig is om een schot te krijgen. Dit is vergelijkbaar met een fietspomp.

Als je een van deze gadgets hebt, kun je met een beetje oefening bijna overal espresso van cafékwaliteit maken. Als je hiervan houdt, lees dan nu onze gids voor de beste draagbare espressomachines om de juiste te vinden.

Net als de AeroPress is de hand-espressomachine populair bij buitenenthousiastelingen. De machine is kleiner dan de AeroPress en heeft minder onderdelen nodig. Hoewel je voorverpakte koffiepads kunt gebruiken met de hand-espressomachine, zullen versgemalen bonen je espresso beter laten smaken.

Wat je nodig hebt

  • Koud water
  • Waterkoker of andere manier om water te koken
  • Espresso bonen
  • Slijper
  • Hand-espressomachine
  • Mok

Hoe het te laten gebeuren

  1. Je moet voldoende bonen malen om de espressopad te maken.
  2. Schroef het espressopadfilter los en vul het met de fijngemalen koffie. Vul het totdat het terrein plat ligt en in lijn ligt met de bovenkant van de pod.
  3. Verwarm het water in de waterkoker tot het kookpunt bereikt en voeg het dan toe aan de waterholte. Zorg ervoor dat de holte tot de bovenkant is gevuld
  4. Houd het bovenste gedeelte van de machine met uw handen vast. Pomp nu de onderste pomp tot 16 psi. Wanneer u deze druk hebt bereikt, houdt u de extractieknop ingedrukt.

Espresso Maken Met Een hendelmachine

Espresso maken met een hendelmachineDe flair handmatige espressomachine. Een van onze favorieten.

Een handmatige hefboommachine is een complex en mooi apparaat dat een bepaalde vaardigheid vereist om goed te gebruiken. Maar als je deze vaardigheid eenmaal onder de knie hebt, levert dit instrument een werkelijk opmerkelijk product op terwijl je streeft naar de perfecte espresso.

Er zijn verschillende goede redenen om te kiezen voor een handmatige, hendelbediende espressomachine in plaats van een automatische. Handmatige machines bieden meer ruimte voor maatwerk, zodat u elke nuance van uw espresso kunt optimaliseren. Maalgrootte, gram koffie, aandrukdruk, single shot, double shot, pre-infusie, dit alles en meer heb je direct onder controle.

Als gevolg hiervan geven handmatige espressomachines je het gevoel dat je een ambacht onder de knie hebt, in plaats van simpelweg op een knop te drukken. De trots die gepaard gaat met het beheersen van een ambacht kan bevredigender zijn dan de beste espresso.

Wat je nodig hebt

  • Manuele hendel espressomachine inclusief portafilter
  • Espresso bonen
  • Slijper
  • aanstampen
  • Gefilterd koud water
  • Voorverwarmde mok

Hoe het te laten gebeuren

  1. Zet de machine aan en laat hem opwarmen.
  2. Om een fijne espressomaling te maken, maalt u de bonen in een maalmolen.
  3. Plaats de grond in de portafilter. Gebruik de stamper om ze naar beneden te drukken. Streef naar ongeveer 14 kg druk.
  4. Installeer de portafilter in de machine en plaats er een verwarmd espressokopje onder. Breng de hendel langzaam en gestaag omhoog. Wanneer u de top bereikt, wacht u tien seconden en laat u de hendel soepel en stevig zakken. Dit duurt ongeveer 20 seconden en 20 kilogram druk.

Laatste Gedachten

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de melk opschuimen. Deze gids helpt u espresso te maken met een machine.

Het is heerlijk om te genieten van een goede espresso. Met deze tutorials kun je het thuis maken zonder dat je een dure machine hoeft te kopen. Deze alternatieven bieden zelfs manieren om van espresso te genieten zonder het rooster .

Je hoeft niet zonder geweldige espresso te zitten, of je nu een hendelmachine in je cottage, een AeroPress op een trailhead of een Moka Pot boven het kampvuur gebruikt. Misschien vind je ook onze andere brouwgidsen leuk.

Veelgestelde Vragen

Kun Je Espressobonen In Een Pour-over Gebruiken?

Ja, je kunt espressobonen in een pour over gebruiken. Als je van de rokerige, licht bittere smaak van donker gebrande espressobonen houdt, probeer dan een beetje fijner te malen dan je zou doen voor een fruitig licht gebrande koffie. Dit zal de extractie verbeteren en de geroosterde smaken van de donker geroosterde bonen naar voren brengen. Je hebt de body van een overgiet met de aromatische diepte van espresso.

Is Espresso Sterker Dan Koffie?

Of espresso sterker is dan koffie hangt af van wat je sterk vindt: smaak of cafeïne. Omdat de verhouding tussen espresso en koffie anders is, heeft espresso de neiging om een sterkere smaak te hebben dan overgieten of druppelen. De gebruikelijke espressoverhoudingen zijn 2:1. Dit betekent dat er 14 g espresso wordt gebruikt voor elke portie van 28 g (28 g). Opschenkkoffie volgt meestal de SCA Golden Ratio van 55 g koffie en 1 L water, wat ongeveer 18:1 water per espresso is. Een shot espresso bevat ongeveer 62 mg cafeïne, terwijl een kop gezette koffie van 12 kopjes ongeveer 120 mg bevat. Hoewel espresso een hogere concentratie cafeïne heeft, is het nog steeds effectiever dan gezette koffie. Er zouden echter twee schoten nodig zijn om hetzelfde bedrag te krijgen.

Kun Je Espresso Maken Van Gewone Koffiebonen?

Je kunt espresso maken van gewone koffiebonen, al zal de smaak anders zijn en loop je het risico een zure espresso te maken. Doordat er in espresso shots minder water zit dan in een pour-over, daalt de temperatuur snel als de espresso en het water zich vermengen. Dit kan ertoe leiden dat koffie te weinig wordt geëxtraheerd, wat kan resulteren in de zure componenten die koffie zijn heldere smaak geven.