Halfautomatisch Versus Automatisch Espressoapparaat. Wie Trekt De Schoten?
Hoe te brouwen?

Halfautomatisch Versus Automatisch Espressoapparaat. Wie Maakt De Opnames?

Halfautomatisch Versus Automatisch Espressoapparaat Wie Maakt De Opnames

Espressomachines hebben een behoorlijk interessante geschiedenis en ondergaan een aantal innovaties voordat ze aankomen bij de moderne schoonheden die we vandaag zien. Ze kwamen om een gevoel van controle en gemak te bieden dat gewoon niet mogelijk is met oude handmatige brouwmethoden.

Deze innovaties leidden tot geschillen over het maken van espresso. Halfautomatische versus automatische machines waren de belangrijkste verschillen.

We zijn hier om u te helpen de verschillen te begrijpen tussen automatisering van shotpulling en welke machine het meest geschikt is voor uw behoeften.

Het Begin

Angelo Moriondo is de man die de geschiedenis van espressomachines begon in de tijd vóór stoom. Hij wordt gecrediteerd met het creëren van de eerste iteratie van de moderne espressomachine, die stoom, hogere druk en dicht opeengepakte koffie gebruikte.

Luigi Bezzerra en Desiderio Pavoni verbeterden elk het ontwerp van Moriondos. Ze verbeterden veel van de kernelementen van espressomachines van tegenwoordig, zoals het drukontlastventiel, de portafilter en het stoompijpje.

Achille Gaggia (een merknaam die nog steeds bestaat), introduceerde eindelijk de door een barista bediende veerzuigerhendel, die de drukregeling verbeterde. Hier kwam een schot in de roos en kwam de crema-hype tot leven.

De normen

Welke machine je ook gebruikt om je espresso te maken, een goede machine zal hetzelfde proces en dezelfde zetparameters gebruiken om de beste resultaten te krijgen.

Cadeau-ideeën nodig? Bekijk onze Top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers in 2021

Een puck, een dicht opeengepakte schijf koffiebonen, wordt gebruikt om een schot te maken. Het is gemaakt van 190-200F water. Dit produceert ongeveer een ons espresso, tenzij het een lungo oder ristretto is.

Halfautomatisch

Als een verbetering van het ontwerp van Gaggia werden semi-automatische machines gemaakt. In 1961 ontwikkelde Ernesto Valente een ontwerp dat gebruikmaakte van een gemotoriseerd pompmechanisme waardoor een barista de zuiger niet handmatig hoefde te pompen om de druk te krijgen die nodig was voor een schot.

Dit ontwerp is nog steeds de basis voor halfautomatische machines. De knop of hendel waarmee het schot begint te trekken, wordt door een barista gebruikt om te beslissen wanneer het moet stoppen.

Dit is wat echt het verschil maakt tussen halfautomaten en vol- of superautomaten. De barista, in plaats van de machine, bepaalt precies wanneer het shot klaar is.

Deze machines vereisen meestal ook dat je je eigen bonen maalt en aanstampt (druk op de grond om de puck te maken die we eerder noemden).

Nu worden semi-automaten vaker gebruikt in commerciële omgevingen en hebben ze de neiging om meer groepshoofden te hebben om meerdere schoten tegelijk of kort na elkaar te maken.

Vol Automatisch

Volautomatische machines vertegenwoordigen de volgende stap in het geautomatiseerd brouwen van bier. Ze elimineren de noodzaak om de zettijd handmatig te regelen.

Deze machines zijn voorzien van wat vaak een flowmeter wordt genoemd. De flowmeter regelt hoeveel water door de puck gaat en stopt deze vervolgens wanneer deze het juiste niveau heeft bereikt.

Deze machines automatiseren het brouwproces, maar doen niet al het werk. Je moet nog steeds je eigen bonen malen en aanstampen, zoals bij een halfautomaat.

Bovendien bevatten veel van deze machines semi-automatische redundantiefuncties (het tegenovergestelde is ook waar). Dus de twee worden vaak vermeld in het gedeelte Overige op koopsites, en weinig machines worden eenvoudigweg als volautomatisch op de markt gebracht.

Super-automatisch

Superautomatische machines kunnen bijna alles voor u doen, in tegenstelling tot volautomaten. Ze zijn net zo capabel als volautomaten, hoewel de termen soms door elkaar worden gebruikt.

Halfautomatische machines hebben echter over het algemeen een paar extra functies om ze nog handiger te maken. Velen van hen kunnen uw grond voor u knoeien, en sommigen malen zelfs de bonen.

Sommige superautomaten hebben ook automatische melkopschuimers of stomers die het zuivelelement rechtstreeks in uw kopje toevoegen. Bovendien hebben veel van de duurdere opties een hoge mate van programmeerbaarheid die u kunt openen via een display op de machine.

Hoe Kies Je?

Levensstijl

Met de hand bonen aanstampen en malen gaat niet werken als je een druk leven leidt. Een superautomatische machine is in dit geval wellicht de beste optie.

Halfautomaten zijn voor degenen die liever genieten van het zetten van espresso als een plezierig moment van hun dag. U zult zich meer verbonden voelen met uw espresso-brouwervaring met halfautomatische machines.

Op zoek naar iets er tussenin? Probeer een volautomatische machine met semi-automatische back-upfuncties (of omgekeerd).

Kosten

Als basislijn zal een superautomatische machine duurder zijn dan een halfautomatische machine. Machines die meer volledig geautomatiseerd zijn, hebben de neiging om ergens tussenin te vallen.

Het kan echter zijn dat u bepaalde accessoires moet aanschaffen, zoals een molen die bij uw machine past, vooral halfautomatische machines. Houd daar dus rekening mee voordat je koopt.

Welke machine u ook koopt, het zal zich waarschijnlijk binnen een jaar terugbetalen als u regelmatig een coffeeshop bezoekt. Het is naar onze mening zeker de moeite waard om voor te sparen.

Het Vonnis

Als je van de subtiliteiten in espresso houdt, raden we een halfautomatische machine aan. Ze geven je de meeste controle over je brouwsel.

U kunt ook volledig geautomatiseerde functies krijgen als u meer uitgeeft aan semi-automatische machines.

  • Ben je klaar om het echte werk te proberen? Probeer dit zware, maar zeer compatibele Jura A1-koffiezetapparaat dat zet wat je nodig hebt.

  • Als je op zoek bent naar de best beoordeelde espressomachine om je dag mee te beginnen, bekijk dan onze volledige recensie van de Gaggia Anima met tips en trucs over de functies.

  • Koffie Feiten

    Je hoeft niet veel geld uit te geven aan een nieuwe espressomachine. Bekijk onze reviews over het kopen van een gebruikte machine.

  • Soms kan het moeilijk zijn om te bepalen of het beter is om nu uit te geven, later te sparen of nu te sparen, later uit te geven. Dit Jura vs De’Longhi-debat is daar een goed voorbeeld van. Lees verder voor achtergrondinformatie, productvergelijkingen en andere overwegingen voordat u uw volgende (of eerste) espressomachine aanschaft.

  • Het is al moeilijk genoeg om je dag te beginnen zonder koffie. Bekijk onze volledige recensie van de Cafflano Kompresso om uw dag gemakkelijker te maken.