French Press Vs AeroPress: Het Verschil Is Duidelijk

De Franse pers is al lang een nietje in coffeeshops en keukens over de hele wereld, maar de AeroPress is een new age, dark horse-manier om koffie te zetten die het speelveld egaliseert.

Als u overweegt een van deze koffiezetapparaten te kopen, is het misschien de moeite waard om te kijken hoe ze zich verhouden voordat u er een mee naar huis neemt.

De Franse pers wordt ook wel een perspot, koffiepers of cafetire genoemd als je naar Edith Piaf luistert in een café op de linkeroever (of zou willen dat je dat was) een beproefde brouwmethode is. Het heeft de tand des tijds doorstaan en is nog steeds een favoriet onder koffieliefhebbers. Als het goed is gemaakt, krijg je een stevige kop koffie met een rijke textuur die volgens veel koffiedrinkers niet te vergelijken is.

Het proces van het gebruik van een Franse pers is er een die nauwkeurig wordt getimed, gemeten en verwarmd, maar ik zal gewoon de basis doornemen:

  1. Doe grofgemalen koffie in de French Press
  2. Giet er net onder kokend water bij.
  3. Plaats de filterdop op de glazen karaf.
  4. Laat minimaal 4 minuten trekken.
  5. Dompel de zeef door om de grond te scheiden.
  6. Giet in een kopje of karaf.

Het klinkt eenvoudig, maar het brouwen van een perfecte kop in een Franse pers kan lastig zijn, en veel zogenaamde Franse persexperts leren nog steeds om een goede kop te maken. Je kunt ook cold-brew koffie zetten met een french press.

U kunt de maalgraad gemakkelijk controleren door te kijken hoe moeilijk het is om de zuiger naar beneden te drukken. Als de gronding te grof is, glijdt de plunjer moeiteloos; te fijn en het zal heel moeilijk zijn om naar beneden te drukken.

Deze modellen zijn het bekijken waard als u op zoek bent naar een french press. Als je er al een hebt, bekijk dan deze specifieke brouwinstructies voor het gebruik van een Franse pers.

Aeropress is een relatief nieuwe toevoeging aan de koffie-industrie. Het heeft minder kamers. Hoewel de Aeropress plastic onderdelen gebruikt, zijn ze BPA-vrij en gebruiken ze geen ftalaten. Dit betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over ontgassen of aanhoudende chemicaliën.

Het kan espresso maken en koffie zetten.

  1. Plaats papieren filter in het plastic filter, schroef op de eerste kamer en plaats Aeropress op mok of karaf.
  2. Doe fijngemalen koffie in de centrale zetkamer.
  3. Giet net onder kokend water over de grond en zorg ervoor dat je de zijkanten van de kamer krijgt.
  4. Roer gedurende tien seconden.
  5. Plaats de bovenkant van de zetkamer erop en druk langzaam naar beneden.
  6. Als je klaar bent, voeg je water toe aan de mok. Het maakt slechts een kleine hoeveelheid sterke vloeistof die moet worden verdund.

AeroPress kan op vele manieren worden gebruikt. Dit is zo populair geworden dat de Aeropress er nu een eigen competitie aan heeft gewijd!

De AeroPress laat je achter met een niet-bittere kop koffie met een lage zuurgraad, en net als de Franse pers is deze enigszins aanpasbaar met betrekking tot temperatuur en tijd.

De Confrontatie: AeroPress Versus Franse Pers

Laten we elk product bekijken en vergelijken om te zien welk product het beste bij u past. Dit zijn 2 zeer populaire koffiezetapparaten en ik heb ervoor gekozen om te kijken naar gebruiksgemak, zettijd en het eindproduct, want wat is er nog meer van belang?

1. Gebruiksgemak

Hoewel het enige oefening kan vergen om de perfecte kop koffie te krijgen, is het niet moeilijk als je eenmaal vertrouwd bent met de techniek. En het zetten van koffie is niet alleen gemakkelijk met uw Franse pers: schoonmaken is een fluitje van een cent, spoel gewoon de maling uit de glazen karaf en het gaasfilter op uw gemak.

Een Franse pers bespaart u geld en helpt het milieu te sparen. ).

Zie het zo: bij een stroomstoring, gewapend met een handmolen, een houtkachel om water op te koken en een Franse pers, kon je nog steeds koffie zetten. Hetzelfde kan niet gezegd worden van koffiecapsules.

De AeroPress vereist geen speciaal gereedschap om te gebruiken en te reinigen. Het wordt geleverd met een maatschepje en markeringen op de kamer om te laten zien hoeveel water je moet toevoegen. Het proces omvat een paar stappen meer dan bij een Franse pers, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is er minder aandacht voor detail nodig en zijn er tal van variaties om de beste smaak voor jou te bereiken.

De Aeropress heeft een functie die het gebruikte koffiedik en het filter uitwerpt, wat best handig is, maar het vereist nog steeds een goede spoeling. Het maakt gebruik van papieren filters, maar ze zijn niet duur en worden samen met de rest van het terrein uitgeworpen.

Winnaar: beide zijn eenvoudige processen. De Aeropress is echter betrouwbaarder en gebruiksvriendelijker.

2. Tijd: Van Boon Tot Brouwsel

De koffie van de Franse pers duurt van begin tot eind ongeveer vijf minuten. Soms kan het langer duren. Laat het terrein 30 seconden rusten. Het hete water moet net genoeg zijn om ze te bedekken. Hierdoor komen de aroma’s en koffie-oliën vrij die deel uitmaken van de ervaring van de Franse pers. Daarna is het met de filterdop nog eens vier minuten aan het trekken met meer water.

Als je geniet van het eigenlijke proces van het zetten van koffie en het leuk vindt om hands-on te werken, dan is deze methode misschien een van je voorkeuren. De meeste Franse persen hebben een capaciteit van acht kopjes, dus een enkel brouwsel kan ongeveer vier mokken serveren.

Aeropress brouwt in slechts één minuut en een kwartier. Het terrein hoeft niet steil te zijn, u roert het slechts tien seconden en duwt dan de bovenkant van de Aeropress langzaam naar beneden op de hoofdkamer.

De nieuwe methode van Alan verkortte de typische natte tijd van andere makers van 4-5 minuten tot één minuut.

De AeroPress kan worden gebruikt om meer dan één kopje te maken als u twee of drie keer zoveel koffiedik gebruikt voor het zetproces en vervolgens acht tot twaalf kopjes heet water toevoegt.

WINNAAR Dankzij de extreem korte zettijden is de Aeropress de duidelijke winnaar. Anderhalve minuut voor maximaal zes mokken koffie is ronduit indrukwekkend.

3. Het eindproduct:

De Franse pers levert een volle, sterke kop koffie op. Het zal ook een meer dichte smaak hebben dan andere methoden. Het extraheert de aardse, rijke smaken van de koffieboon, maar verwijdert de meeste pittige en zure elementen. De Franse pers kan problematisch zijn als je te steil bent. Als je je water te lang met de grond laat staan, kan het zijn dat je bittere, dikke koffie krijgt. Dit komt door het hoge gehalte aan oliën. Maar goed, misschien heb je daar zin in.

Evenzo is de maalgraad een belangrijke overweging voor de Franse pers. Een fijnere maling zorgt voor veel slib. Het metalen filter laat niet toe dat de beste stukjes koffie worden gefilterd. French press koffie heeft meer vaste stoffen dan een kopje drip of pour over koffie. Maar dat is een deel van de charme. Hoewel een grove maling essentieel is om dit te voorkomen, geloven veel mensen nog steeds dat slib een onderdeel is van de Franse pers.

Aeropress produceert een sterkere smaak en minder bitterheid. Omdat het koffiedik snel en met gelijkmatige druk wordt toegediend, is er minder tijd om af te koelen, waar de meeste bitterheid van koffie vandaan kan komen.

De Aeropress hoeft niet te weken, wat geweldig is als je geen fan bent van vette koffie of vergeetachtig bent. Aeropress koffie wordt in een kortere tijd gezet, waardoor er minder olie is. Dit geeft de Aeropress een lichtere smaak en consistentie.

WINNAAR: Het was moeilijk te zeggen wat beter is als het gaat om het eindproduct, omdat het meestal gebaseerd is op voorkeur. Beide maken uitstekende kopjes koffie en beide kunnen worden aangepast voor sterkte. De Franse pers is misschien wel de beste keuze als je van sterke, volle koffie houdt. Aeropress is echter misschien meer geschikt als u de voorkeur geeft aan rijke, levendige koffie.

Vonnis

De Franse pers is de beste manier om van elk type boon een robuust brouwsel te krijgen. Het zet ook de dikste koffie, dus als de juiste textuur hoog op je lijst staat, is dit de optie voor jou. Het heeft geen filters nodig en vereist minder investeringen.

Er zijn twee opties voor Franse persen: roestvrij staal of glas. Hier is een lijst met enkele van de beste. Maar mijn voorkeur gaat uit naar de glazen Bodum Chambord Press . Het is prachtig vormgegeven en heeft een klassieke, elegante uitstraling.

De AeroPress produceert een dunner eindproduct, maar heeft nog steeds de mogelijkheid om sterke koffie te produceren. Aeropress heeft een kleinere kans om je koffie bitter te maken. Als je niet van bittere koffie houdt, maar toch een kopje met een volle smaak wilt, is deze zetmethode misschien wel de beste voor jou. Hij neemt weinig ruimte in beslag en is dus ideaal voor wie op reis gaat en geen heerlijke kop koffie wil missen.

De volledig plastic constructie van Aeropress maakt hem sterker dan een glazen Franse perskaraf. Dit is nog een reden waarom het een geweldige keuze is voor op reis.

Uiteindelijk draait het allemaal om persoonlijke voorkeur: je hoeft niet of/of te kiezen. De meeste koffieliefhebbers, zoals ik, hebben zowel de Aeropress voor op reis als de Franse pers voor luie dagen thuis. Het is slechts een deel van mijn verzameling koffieapparatuur. Je hoeft jezelf niet te beperken. Stel de vraag: Moet ik kiezen voor een Franse pers of een Aeropress. Waarom niet je horizon verbreden en denken: French press of Aeropress?

Meest Gestelde Vragen

Is Koffie Van De Franse Pers Sterker?

French press koffie heeft niet altijd een sterkere smaak dan andere methoden. Integendeel, het grove filtergaas dat in de Franse pers wordt gebruikt, laat meer van de natuurlijke oliën en vaste stoffen van de koffie door, wat een rijkere smaak aan het kopje toevoegt.

Is Koffie Van De Franse Pers Meer Cafeïnerijk?

De brouwmethode en de bonenkeuze zijn belangrijker dan het cafeïnegehalte. Bekijk ons artikel over koffie met een hoog cafeïnegehalte.

Hoe Maal Je Koffie Om Een Aeropress Te Maken?

Aeropress raadt een fijne druppel- of espressomaling aan. Sommige koffiebedrijven raden aan om bonen zo te malen dat ze op grof zeezout lijken.