Keniaanse Koffiegids. Koop- En Brouwtips

Er zijn maar een paar koffieregio’s die consequent bovenaan de lijst staan als het erom gaat te bepalen welke koffie het beste is. Kenia is een van de meest bekende.

Vanwege zijn rijke body en complexe smaken wordt Keniaanse koffie als de beste beschouwd . Er zijn veel factoren die Keniaanse boeren bevoordelen. Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het vers houden van Keniaanse koffiebonen, waaronder ideale groeiomstandigheden en uitgebreid onderzoek.

Laten we nu een duik nemen in de schoonheid van de Keniaanse koffiecultuur.

BESTE KEUZE

Kenia Peaberry (Vulkanica)

Dit is de #1 boon voor lichte en fruitige Afrikaanse smaken. Fairtrade gecertificeerd. Vol, sterke zuren en toch bijna wijnachtig. Zwarte bessen en citrus zijn het lekkerst. Dit is een zeldzame Micro-lot batch, wat betekent dat slechts 5% of minder van de oogst de Keniaanse Peaberry bereikt.

Interessante Feiten Over Keniaanse Koffie

Niet alleen zijn Keniaanse bonen naar onze mening een van de beste koffiebonen, het is ook een veel voorkomende koffieboon om te horen als je iemand vraagt naar hun favoriete single origin.

Smaakkenmerken: Hoe Smaakt Het?

Keniaanse koffiebonen staan bekend om hun rijke body, uitgebalanceerde complexiteit en diepe dimensie. Ze bieden meestal een hartig-zoete nuance die experts beschrijven als een wijnachtige zuurgraad. Veel bonen die op grote hoogte in vulkanische bodems worden geteeld, zijn doordrenkt met een hoog zuurgehalte.

Keniaanse bonen kunnen medium tot vol van smaak zijn met een sterke smaak en sappigheid.

Afhankelijk van de koffiebonensoort variëren de tonen van zwarte bessen tot zure citrus . Ze zijn universeel schoon in de beker en bieden een tropische smaak die uniek is voor het gebied en wordt gewaardeerd door vele kenners.

Eervolle Vermeldingen

De meest populaire en gewaardeerde Keniaanse koffiebonen zijn SL-28 en SL-34 . Scott Labs promootte beide koffiebonen decennia geleden, wat resulteerde in hun robotachtige namen. In de jaren dertig huurde de Keniaanse overheid het laboratorium in om de economisch meest haalbare koffiesoorten te identificeren.

De SL-34 valt op in het veld door zijn blad met bronzen punt en weerstand tegen zware regenval. Het groeit ook goed op lagere hoogten. Toch is de SL-28 de prima donna van de twee. Het heeft een complexe, oogverblindende, tomaatachtige zuurgraad die veel mensen beschouwen als een bijdragende factor.

Keniaanse koffiebonen kunnen ook op grootte gesorteerd worden. Deze meting wordt gedaan voor het braden. De grootste zijn geclassificeerd als Kenia E (voor olifant) en de op een na grootste worden aangeduid als Kenia AA.

De Keniaanse AA-bonen zijn een van de meest gewilde ter wereld, zoals je in deze video kunt zien.

Wat Voor Soort Koffie Is Keniaans?

Er bestaan twee soorten koffiebonen in de wereld: arabica en robusta. Van Arabica-bonen is bekend dat ze een betere smaak en koffie van hogere kwaliteit bieden. Anderzijds worden robustabonen, die last hebben van een inherente bitterheid, gewaardeerd omdat ze gemakkelijk te kweken zijn en grote opbrengsten opleveren.

Kenia is een bijna perfecte plek om arabicabonen te telen waarvan is aangetoond dat ze goed gedijen op grote hoogte en in diepe, goed doorlatende leembodem.

De bijna exclusieve productie van deze hoogwaardige bonen draagt bij aan een wereldwijde reputatie voor kwaliteitskoffies. In wat een wereldwijde trend aan het worden is, ligt Kenia steeds meer onder vuur vanwege de introductie van nieuwe hybride variëteiten van arabica die met succes weerstand bieden aan ziekten. Deze bonen zijn niet zo zuur als de SL-28 of SL-34 klassiekers.

Koffieteeltomstandigheden Van Keniaanse Koffie

In Kenia wordt koffie verbouwd in vruchtbare vulkanische grond op grote hoogte tussen 1400 en 2000 meter boven zeeniveau. Deze diepe, leemachtige grond is perfect voor de teelt van arabicabonen en is grotendeels verantwoordelijk voor de reputatie van Kenia voor kwaliteitsproducten.

Op ongeveer 160.000 hectare wordt koffie verbouwd. Deze gronden zijn verdeeld over kleinschalige telers en grote plantages.

Mount Kenya en strekt zich uit tot de hoofdstad Nairobi, terwijl een kleinere regio ook in productie is rond Mount Elgon.

De karakteristieke heldere smaken van Keniaanse Java worden vaak toegeschreven aan het bijna volledige gebrek aan schaduw in beide districten.

De Verwerkingsmethode Van De Bonen

Voor de verwerking van Keniaanse bonen is een specifiek protocol ontwikkeld. Het produceert hoogwaardige, betrouwbare producten. Alle verwerking wordt uitgevoerd via de natte methode die de neiging heeft om een schoner, helderder en fruitiger kopje op te leveren.

Tijdens de pluk worden alleen perfect rijpe rode kersen geselecteerd, met zorg om eventueel beschadigd of ziek fruit te verwijderen.

De fermentatietijd voor bonen kan tot 36 uur duren. Dit verwijdert de suikerachtige, slijmerige laag. Daarna worden ze in de zon gedroogd voordat ze verder gaan om te malen.

Wat Is Het Meest Geschikte Gebraad?

Kenianen staan open voor het proberen van een verscheidenheid aan braadstukken. De meesten geven echter de voorkeur aan een lichte tot medium branding om de subtiele fruitige smaak van de boon te benadrukken.

Hoewel verschillende classificaties (Kenia AA, AB, peaberry) verschillend reageren op de toepassing van warmte, betekent de relatieve dichtheid van al deze bonen dat alle soorten behoorlijk vergevingsgezind zijn. Het is belangrijk om de fruitige zuurgraad en romige smaak van de bonen te benadrukken. Een donkerder gebraad kan echter de zoetere bessenaroma’s versterken.

Zeer lichte braadstukken zijn vaak zetmeelrijk met mout- en banaannuances, terwijl iets donkerdere Full City-braadstukken cacao- en karameltonen naar de voorgrond brengen.

De droogfase van het gebraad is vooral belangrijk bij Kenianen.

Langzamer drogen helpt de zoetheid te duwen en het gewaardeerde gewichtige mondgevoel te ontwikkelen. Bereik langzaam de eerste spleet, dat is wanneer de bonen een hoorbaar knettergeluid maken tijdens het branden.

Er wordt ook gesuggereerd dat Keniaanse bonen na het brandproces ten minste twee dagen rusten om hun inherente zoetheid echt te optimaliseren.

De Huidige Staat Van De Keniaanse Koffie-industrie

Er wordt vaak beweerd dat de koffie-industrie in Kenia een van ’s werelds meest geavanceerde is. Dit komt door een coöperatief systeem van productie , verwerking, malen en marketing.

In het begin van de 20e eeuw kwam de koffieteelt samen met de Britten naar Kenia. Het is nu de 16e grootste producent ter wereld met jaarlijkse opbrengsten in de orde van 100 miljoen ton. Daarvan is ongeveer 95% bestemd voor export, aangezien Kenianen zelf al lang de voorkeur geven aan theedrinken. Volgens schattingen zijn er 150.000 koffieboeren in Kenia en vinden tot zes miljoen Kenianen direct of indirect werk via de koffie-industrie.

Ze hebben geavanceerde onderzoeksfaciliteiten en export op open veilingen waarvan wordt gedacht dat ze de sleutel tot hun succes zijn.

Het grootste deel van de productie komt van kleinschalige boeren, de rest komt van grootschalige plantages. Ondanks de winstgevendheid van koffiebonen behoren Keniaanse koffieboeren tot de armste ter wereld.

Nu kleinschalige boeren bezwijken onder de sociaaleconomische druk, begint dit de productie te beïnvloeden. De huidige staat van de koffieproductie wordt ook beïnvloed door een vastgoedhausse in gebieden die voorheen werden gebruikt voor de teelt en de wereldwijde instabiliteit van de koffieprijs.

Beste Manier Om Keniaanse Joe Te Brouwen

Zoals bij elke andere koffiesoort kun je op verschillende manieren van de Keniaanse bonen genieten. Je krijgt er echter het meeste uit met de Kahava chungu, week- en koude brouwmethoden.

Kahawa Chunghu

Kenianen verkiezen thee boven koffie en koffie drinken is een nieuwe trend die de laatste decennia is ontstaan. De uitzondering hierop is Kahawa Chunghu, ook bekend als Kenyan Bitter Coffee, die traditioneel door oudere Swahili-mannen uit miniatuurkopjes wordt gedronken.

De drank wordt meestal gebrouwen op een houtskoolfornuis in hoge koperen ketels. Vervolgens wordt het gekruid met gember, kardemom en/of kaneel om het een bittere smaak te geven.

Kahawa Chunghu wordt vaak aangeprezen als een afrodisiaque omdat het helpt bij de bloedcirculatie en alertheid. Hier is een recept om het zelf te maken.

Steile Methoden Zijn De Beste

Als je echt van de subtiele nuances van een Keniaans brouwsel wilt genieten, raden veel experts een methode aan om te weken in plaats van te druppelen.

Zowel een French Press als een Aeropress zijn uitstekende tools.

Er wordt gesuggereerd dat Keniaanse bonen sterker worden gebrouwen en fijner worden gemalen dan standaard. Dit helpt om hun heldere, zure karakter te benadrukken.

Een Koud Brouwsel Met Een Heldere Smaak

Een koud brouwsel met een heldere smaak

Net als bij het vorige punt, worden Keniaanse bonen vaak beschouwd als de beste voor koud brouwen. Door koud brouwen blijven de subtiele smaken van de boon behouden. Dit geldt vooral voor Keniaanse bonen, die bekend staan om hun sappige smaak.

Koud zetten is net zo eenvoudig als gemalen koffie 18 tot 24 uur in koud water laten trekken voordat u het koffiedik eruit haalt. Een Franse pers is een betrouwbaar gereedschap voor de klus, hoewel gereedschappen zo eenvoudig als een glazen pot en een fijne zeef kunnen worden gebruikt.

Waar legitieme, Hoogwaardige Keniaanse Bonen Te Kopen

De hoge positie van Keniaanse bonen op de gastronomische ladder betekent dat ze gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Een tas is mogelijk bij je lokale Starbucks.

Voor optimale versheid is het echter veel beter om een online leverancier te vinden die bonen snel na het branden verzendt.

Single-origin Keniaanse koffiebonen behoren tot de duurste ter wereld, maar dit is niet zonder reden. Het transparante veilingsysteem van de natie betekent dat zakken bonen traceerbaar zijn naar de bron en zorgt ervoor dat producten van topkwaliteit de hoogste prijzen opleveren.

Dit is een zegen voor kleinschalige boeren en coöperaties, die eerlijke prijzen krijgen voor hun product en productie van hogere kwaliteit stimuleren.

  • Microlot, slechts 5% van de totale oogst

    Fairtrade gecertificeerd

Op dit moment staat Volcanica Coffee bovenaan onze lijst. Ze zijn de leiders in Third Wave-koffie en bieden koffie van hoge kwaliteit tegen ongelooflijke prijzen. Hun familiefocus en ethische benadering van zaken maken ze tot een echt betrouwbare bron voor uw ochtendcuppa! Deze Kenya Peaberry Coffee is daar een goed voorbeeld van.

Veel koffiedrinkers beschouwen peaberry-koffie als een speciale koffie. Ze houden van de manier waarop het een zoetere, smaakvollere smaak aan hun koffie toevoegt. Je kunt je dus voorstellen hoe hemels het wordt als de peaberries uit een van de beste koffiegebieden ter wereld komen.

Ze zijn vol en complex met een smaak van zwarte bessen en een scherpe zuurgraad. Ze maken deel uit van een microperceel dat uit slechts 5% van het totale gewas bestaat, waardoor ze echt het beste van het beste zijn.

Twee mannen die eerder koffieboerderijen in Oost-Afrika hadden gerund, richtten in 1925 de Nairobi Coffee and Tea Company in Londen op. Ze hebben de ervaring en connecties om de beste Keniaanse koffie te kopen en deze tot in de perfectie te branden. Ze staan ook bekend als ethische handelaren en milieubeheerders.

Voor thuisbranders biedt Sweet Marias een uitgebreide selectie sperziebonen in de soorten peaberry, AA en AB. Ze bieden ook alles wat de aspirant-thuisbrander nodig heeft, van instructies en informatie tot apparatuur.

Deze Keniaanse AA-koffie komt niet alleen uit een regio die algemeen als de beste ter wereld wordt beschouwd, maar wordt ook zorgvuldig geoogst van de beste, meest dichte en grootste Oost-Afrikaanse koffiebonen.

Kenya AA bonen zijn bonen van zeer hoge kwaliteit. Ze zijn in de zon gedroogd, nat verwerkt en bieden een breed scala aan smaakopties. Deze bonen zijn zoet en hartig, met een scherpte van cranberry en framboos en een subtiel diepe resonantie.

Met een toewijding aan de beste kwaliteit van boerderij tot kopje, weet je dat Volcanicas Kenya AA-koffiebonen top zullen zijn. Ze wachten zelfs tot nadat je hebt besteld om ze te roosteren, waardoor een topsmaak wordt gegarandeerd bij aankomst voor de deur.

Furahia Kahawa Yako (Geniet Van Je Koffie)

Keniaanse bonen zijn een wereldwijd bekend product dankzij de hooggelegen en leemachtige vulkanische bodems die ideaal zijn voor het kweken van arabicabonen.

U moet dit product zo snel mogelijk proberen, voordat externe factoren de productie gaan beïnvloeden.

Veelgestelde Vragen

Waarom Is Keniaanse Koffie Zo Goed?

Vanwege de heldere citrustonen is Keniaanse koffie een goede keuze. Met de juiste langzaam roosteren onderscheidt hun gedurfde smaak zich van de rest van de populaire bonen.

Is Keniaanse Koffie Robusta Of Arabica?

Is Keniaanse koffie Robusta of Arabica

Arabica is Keniaanse koffie

Welk Land Had De Beste Koffie In Afrika?

De beste koffie in Afrika komt vermoedelijk uit Kenia. Ze hebben het beste land om koffie te verbouwen, iets wat hun regering als een prioriteit heeft erkend.